donderdag 19 juni 2014

Solar Fast verf

Afgelopen zaterdag had ik mijzelf getrakteerd op een workshop met Solar Fast verf bij Zijdelings in Tilburg. Bij één van mijn vele omzwervingen op het wijde net was ik namelijk een filmpje tegengekomen met deze verf. Dit promotiefilmpje is echt op zijn Amerikaans: ietwat populair en lawaaiig, maar de effecten van de verf zijn wel heel bijzonder. Voor de liefhebbers; dit is de website van de verf: http://www.jacquardproducts.com/solarfast.html

Zoals de naam van het product al aangeeft, is het een verf die zich pas ontwikkelt bij blootstelling aan zonlicht en dit ook nog in vrij snel tempo. Bijkomend voordeel is dat het direct gefixeerd is. Veel verftechnieken zijn toe te passen; maskeren, shibori, zeefdruk, stempelen en noem maar op.

Als eerste heb ik een katoenen lap ingesmeerd met de kleur avocado (ongeveer 1 op 1 met water verdund) en daar van die plastic kerst versierselen opgelegd. Afdekken met een glasplaat (uit een foto wissellijst) en na een klein kwartier in de zon, kwam dit resultaat naar voren. Even in heet water het teveel aan verf wegspoelen en voila!

Katoen, avocado, kerst decoraties

Mijn tweede lap katoen is met twee kleuren verf besmeerd en daarna bedekt met een aantal knopen en elastiekjes. Weer glasplaat erop en in de zon gelegd. Met dit resultaat:

Katoen, oranje en blauwe verf, knopen en elastiekjes
De elastiekjes zijn niet helemaal duidelijk afgetekend, omdat de glasplaat er niet heel strak op lag. Voor een scherpere aftekening zal de glasplaat echt op de stof geklemd moeten worden.

Na de lunch heb ik in zowel een katoenen lap als een zijden lap (Ponge 8) knikkers met elastiek ingebonden (dus Shibori). Daarna met een kwast de stof met de kleuren violet en avocado ingesmeerd en in de zon gelegd. Een andere katoenen lap in deze serie heb ik eerst even nat gemaakt, verfrommeld neergelegd en ook met violet en avocado ingesmeerd.

Katoenen lap

Katoenen lap, verfrommeld

Zijde; de ingebonden knikkers geven nu een vierkant patroontje!
Als laatste onderdeel heb ik een negatief beeld van een foto op een speciale sheet geprint en deze sheet op een ingesmeerde zijden lap gelegd. Voordat de glazen plaat geplaatst wordt, wel goed met keukenpapier af deppen om condens druppels te voorkomen.

Ponge zijde met foto afdruk
De broedende vogel in een bloempot (zit naast onze deur) is niet helemaal goed tevoorschijn gekomen. Als ik twee sheets met de print op elkaar leg, zal het contrast duidelijker worden en zal de vogel dus beter zichtbaar zijn. Nu eerst even op zonnig weer wachten om dit dus te gaan testen!

Daarmee komt ook meteen het nadeel van deze verf methode naar voren: de zon moet schijnen! Het schijnt ook onder kunstlicht te werken, maar dan wel een UV lamp gebruiken.
Een ander aspect van deze verf is, is dat je de kleur van je verf niet of nauwelijks ziet als je het aanbrengt. Dus goed nadenken bij wat je doet en je moet snel werken, anders gaat de verf al reageren. Verf ook in donkere potjes bewaren!

Al met al een heerlijke play day en een techniek rijker!

3 opmerkingen:

 1. Wow wat een mooi effect, dank voor het delen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank zij de blog van Nienke, heb ik kunnen genieten van deze uitleg, ik ga zeker eens kijken bij Zijdelings voor die verf!
  Bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuke techniek, dank voor het delen.

  BeantwoordenVerwijderen