maandag 30 juni 2014

Papier van aspergeschillen en bamboeblad

In nummer 120 van het Quiltnieuws van juni 2014 stond een interessant artikel over het maken van papier van aspergeschillen of preibladeren.
Wij hadden al eerder papier geschept en onze belangstelling was dus gewekt.
Gelukkig kregen wij vrienden te eten en buurvrouw Lenie heeft (naar onze mening) de beste asperges van Limburg! Dus zaterdag heerlijk de laatste asperges van het seizoen gegeten en zondag met de schillen papier gefabriceerd.
Omdat onze tuin ook behoorlijk overwoekerd is geraakt door bamboe hebben wij dit ook aan dezelfde behandeling onderworpen, om te kijken of dit ook werkt.

Wij hebben de volgende werkwijze gevolgd:
De schillen of bladen koken in een soda oplossing en dit enige tijd door laten koken. Dan afgieten en goed afspoelen. Op een doek de materialen vervlechten, zodat de plakkerige oppervlaktes goed met elkaar in contact komen. Met grof geweld op elkaar persen, tussen doeken (nemen het vocht op) onder druk laten drogen.

De resultaten zijn enigszins verrassend. De asperges leveren goed papier op. Alleen het volgend seizoen nemen wij de allerdikste maat die Lenie heeft. Wij hadden haar allerbeste kwaliteit dunnere asperges en dat is een ramp om te vlechten! De reden hiervan is dat het zulke smalle schilletjes zijn en die ontzettend aan je vingers blijven kleven. Daarom hebben wij dan ook de schillen gewoon met elkaar verfrommeld en dat werkt ook, het is alleen wat dikker.
De bamboe moet veel langer koken dan de asperges om de celsubstantie verder open te breken, zodat het goed gaat plakken. Wij hebben nu heel los vlechtwerk zonder vast verband gekregen.

Links een heerlijke geur. Rechts een stank die aan de Grasdrogerij uit Abbekerk doet denken!

Als een echte wetenschapper voegt Ewoud zorgvuldig "een" hoeveelheid soda toe.
 Reproduceerbaarheid nul!

De kleur van het water laat zien dat de cellen open zijn gegaan

Met veel water heel goed uitspoelen

Optimistisch begonnen met vlechten om daarna wat rigoureuzer te werk te gaan

De professionele pers

Het grove bamboe blad vlecht heel gemakkelijk

Alternatieve pers met veel informatie (boekdrukkunst?)

De resultaten na een kleine week drogen
Nu nog een toepassing zoeken. Ewoud wil er graag op tekenen met inkt en YDéé wil er dwars door heen gaan naaien. Wordt dus waarschijnlijk wel vervolgd ....
Wij gaan zeker ook nog andere materialen uit onze moestuin aan dit experiment onderwerpen.

1 opmerking:

  1. Wat leuk! Ik ben ook aan het eksperimenteren met papier maken, nog maar 1 groente eksperiment gedaan. Ik heb bamboeblad gevonden, wil t in stukjes snijden en lang koken om echt pulp van te maken en dan papier scheppen. Kijken hoe dat gaat. Ik hoor graag of jullie nog meer hebben uitgeprobeerd! groetjes Ivon Versnel

    BeantwoordenVerwijderen