zondag 13 juli 2014

Gevulde creatieve koffer

Net thuis van een enerverend weekend in Oldeberkoop bij Hawar. De Britse textiel kunstenares Dionne Swift had hier een kleine expositie van haar werk en gaf een workshop met de titel: van tekening naar textieltekening.

Zaterdag begonnen wij, een groep van 13 vrouwen, onder haar leiding met het tekenen. Niet gewoon een stuk papier en een potlood pakken en gaan tekenen. NEE! Wij hebben die dag geleerd om heel goed naar het te tekenen object te kijken en het zo beter te observeren.


Zondag was de dag van techniek met naai- en punchmachines. Al onze eigen machines kregen een aparte instelling. Wij moesten hiermee rouleren en dus konden wij bij toerbeurt op elke machine een stukje werk uitvoeren op een proeflap.
Hierna volgde het echte werk! Een stukje van een tekening wat je op één of andere manier aansprak omzetten in textiel. Hier kwam het geleerde van zaterdag weer om de hoek kijken.
OBSERVEREN! Ineens valt het op dat een zwarte lijn niet zomaar een lijn is, maar allerlei structuren heeft, verschil in nuance bezit, variatie vertoont in dekking en structuur heeft in zijn zwarting.

Mijn proeflap


Mijn eindresultaat

Mijn eindwerkstuk is het ophangen niet waard, maar zit vol met nieuwe inzichten. Dat was een hele verrassing voor mij! De verfrissende lesmethode van Dionne Swift heeft mij ertoe aangezet om anders naar objecten en ontwerpen te kijken. Het effect van deze workshop doet mij denken aan wat ik heb geleerd bij een Betty Edwards tekencursus. Ook nu gaat het om het loslaten van je vastgeroeste patronen en symbolen. Alleen nu toegespitst op textiel, waar veel meer mijn hart ligt.
Ik heb mijn "creatieve koffer" aardig bijgevuld! Dit geleerde om te zetten naar textiel zal nog heel wat uren broddelen vereisen.

Een fantastisch weekend, een inspirerende lerares, heerlijke lunches, een gezellige groep en een hartelijke ontvangst door Hawar. Ook man en hond hebben zich uitstekend vermaakt al tekenend en zwemmend bij een vennetje. Bovendien prachtig weer om te kamperen.

1 opmerking:

  1. Erg leuk om je daar te treffen, het waren hele goede dagen waar we weer verder mee kunnen in een kalme, plezierige sfeer, zodat alles nog beter landt!

    BeantwoordenVerwijderen